ett ställe där en massa saker möts

08 July 2005

Extra: Vi lämnar stranden!


Kors i taket! Ta i trä! För första gången på tio dagar gjorde vi ett avbrott i badandet och åkte istället in till staden på förmiddagen för att titta på den gamla arabiska borgen.

Simon gick genast igång och började fantisera om hur det var på den tid då det stod bågskyttar på bröstvärnen och mäktiga herrar hade sitt säte i det inre palatset. Borgen ligger högst upp i den gamla staden, som ligger på ett berg som överblickar stranden. Utsikten är fantastisk. Nedanför murarna finns ett bråddjupt stup.

På vägen ner tittade vi in på det lokala museet. Där fanns det bilder på Salobrena, som staden såg ut i början av 1970-talet: samma långa strand, men utan hotell, restauranger och ”urbanizations” (bostadsrätter). I stället sträckte sig sockerrörsfält där det idag ligger breda gator och stora bostadskomplex.

På en bild lite senare på 1970-talet kan man se hur den första bebyggelsen, det miljonprogramsliknande Salomar, skjutit upp vid kusten. Ett av husen i vårt kvarter, Las Fenolas, hade också byggts.

Enligt innehavaren av Cybersurfer kom exploateringen igång på riktigt i mitten av 1990-talet (när fastighetspriserna steg). Nästan alla hus längs stranden är av typen urbanizations, det vill säga bostadsrätter/andelslägenheter. Det är inte så konstigt, i Spanien är 80 procent av bostäderna ägda av de boende. Det är den högsta siffran i Europa. Enligt den spanska dagstidningen Ideal är motsvarande siffra för Danmark drygt 50 procent (det står inte hur många som äger sitt eget boende i Sverige).

Eftersom marknadspriserna stigit kraftigt under 1990-talet har många människor svårt att skaffa sig en bostad. Men de som köpte tidigt (läs: 40–talisterna) har kunnat låna på sina lägenheter eller hus i storstäderna och köpa sig en andel/lägenhet i en urbanization vid kusten.

De lägenheter som ligger ”en primera línea de playa” (längs strandlinjen) vid Costa Tropical är nu de dyraste i hela Andalucien (Costa Tropical tillhör Granada, som i sin tur är en del av Andalucien). Runt 2 000 euro kan man få betala i hyra per månad för tvårumslägenhet vid stranden. På vissa ställen ligger hyran på 3 000 euro.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home