ett ställe där en massa saker möts

13 July 2005

Är du en jämställd man? Då kanske du är lite smågay...

Heterosexuella kan inte bli homosexuella och homosexuella kan inte bli heterosexuella. Vi föds med vår sexualitet.

Det hävdar psykiatrikern Glenn Wilson och biologen Qazi Rahman i den nya boken Born Gay, som presenteras idag i The Times.

Därmed avfärdar de förklaringar som uppfostran, kamrattryck,, familjeförhållanden och utbildning. Till exempel finns det psykologer som hävdar att frånvarande fäder eller överbeskyddande mammor kan påverka pojkars sexuella läggning. ”95 procent av de psykologiska teorierna på det här området är bara skräp,” säger Glenn Wilson.

Inte heller teorin om att tidiga sexuella erfarenheter kan påverka valet av kön på framtida partners stämmer, menar Wilson och Rahman. Lika fel är det att påstå att unga pojkar kan bli förledda till homosexualitet av äldre män.

Enligt forskarna står arvet för cirka 30-40 procent av sannolikheten att en person ska bli homosexuell. Ytterligare 30–40 procent bestäms av gener. Miljön utgör de resterande 20-30 procenten. Det gäller för såväl kvinnor som män.

Men med ”miljö” menar inte författarna skola, hem eller kamrater, utan den miljö som fostret vistas i innan det blir fött. När det gäller manlig homosexualitet menar Wilson och Rahman att en del manliga foster absorberar låga halter av testosteron i vissa delar av hjärnan.

”Resultatet av den här minskade förmågan att ta emot testosteronet blir att de här delarna av hjärnan följer den grundläggande utvecklingslinjen, som är kvinnlig,” skriver författarna.

Men forskarna hävdar också att det finns en gråzon; manliga foster som absorberar tillräckligt mycket testosteron för att bli heterosexuella, men inte så mycket att de blir uttalat maskulina.

”Du har alla dessa väldigt omtänksamma heterosexuella män, som har en dragning åt det homosexuella hållet, eftersom de fått en låg dos av den heterosexuella genen,” säger Rahman.

”Det kan göra dem mer tillgivna, mer empatiska, mer charmerande och attraktivare för kvinnor,” tillägger hon.
Följden av att kvinnorna föredrar dessa mer ”androgyna” män kan enligt forskarna leda till att det i förlängningen föds ännu fler homosexuella män.

Om detta sedan skulle kunna leda till att samhället blir mer jämställt uttalar sig inte författarna om.

Nu väntar jag bara på att Gudrun Schyman ska ta tag i den här tråden och förespråka företräde för homosexuella män som fäder.

Drar man en sådan ideologiska ståndpunkt borde också brottare, boxare, hockey– och rugbyspelare förbjudas att skaffa sig barn – i alla fall av manligt kön…

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home